La urma urmei…ce înseamnă dantură imperfectă?

Am cunoscut-o pe Diana când avea 24 de ani şi m-a surprins faptul că la o vârstă atât de fragedă, datura ei era compusă din implanturi peste implanturi şi dinţi faţetaţi, iar zâmbetul ei avea o uşoară tentă de gri.
Familia şi prietenii apropiaţi îi cunoaşteau povestea şi ştiau că pentru ea acesta este un subiect sensibil, însă de teamă de a nu fi judecată de cei din jur, se obişnuise să îşi ceară iertare pentru dantura imperfectă sau pentru faptul că îşi acoperea gura atunci când râdea.
Ne-am apropiat mult şi mi-a povestit că la vârsta de 18 ani fusese diagnosticată cu două tumori la nivelul oaselor maxilare, cât şi la nivelul osului mandibular. După toate investigaţiile şi tratamentele care au fost posibile la vremea respectivă, concluzia a fost una singură – să se scoată toţi dinţii pentru a putea efectua operaţiile necesare.
La vârstă de 18 ani, Diana avea să îşi piardă întraga dantură şi timp de 3 luni să poarte o protecţie gingivală, care să-i permită vindecarea completă a cicatricilor. 3 luni de zile Diana a mâncat cu paiul şi nu a ieşit din casă.  Au trecut luni bune până când operaţiile s-au vindecat complet şi până când s-au putut începe procedurile de refacere a danturii.
În toată această perioada Diana şi-a pierdut câţiva prieteni, a fost părăsită de iubitul ei şi s-a afundat într-o anxietate cumplită.
Acum Diana are 35 de ani şi a devenit mamă şi recunoaşte că a trecut prin momente grele, însă familia şi prietenii buni care i-au rămas alături, i-au demonstrat că frumuseţea stă în ochii privitorului, iar adevărata ei frumuseţe nu stă în culoarea danturii, ci în faptul că este o supravieţuitoare.

“Am avut probleme cu dantura de când mă ştiu şi am fost nevoită să rămân optimistă. Aş fi vrut să le pot răspunde tuturor celor care m-au rănit, dar ceva din interiorul meu mă implora să renunţ la ură. Nu dantura te defineşte ca om şi am învăţat să nu mai las părerile răutăcioase ale altora să mă rănească. Sunt mândră de mine că am reuşit să trec peste acest obstacol şi sunt mândră de zâmbetul meu. Iar asta este educaţia pe care i-o voi da şi copilului meu!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *